Sporenonderzoek

Heleen Huisman

Botten, schedels, een tombe en rottende lijken in het museum: het klinkt onaangenaam en luguber. De tentoonstelling Matthew Day Jackson: In Search of… in GEM, museum voor actuele kunst, doet echter allesbehalve somber aan.

De vrouw komt steeds minder uit de verf

Mare van Koningsveld

Het is een merkwaardige gewoonte waaraan vrijwel iedereen zich schuldig maakt: in gewone dingen iets menselijks willen zien. Wolken vervormen zich voor onze ogen tot reuzen, façades van huizen worden gezichten, in de knoesten van een houten balk zijn mensfiguurtjes te herkennen en in talloze culturen spreekt het mannetje van de maan tot de verbeelding.

INTROVERTE CYBORG IN GEMANIPULEERDE WERELD

Machteld Leij

De realiteit in foto’s – het mag geen verrassing meer zijn – kun je naar je hand zetten. Het is er alleen nog maar gemakkelijker op geworden dankzij digitale revoluties en vooral dankzij het uitgebreid geprezen Photoshop.

De voorkeur van Arkesteijn cum suis

Bert Mebius

De binnenkomer van Met Stip in het GEM te Den Haag is ijzersterk. Waar je een open toegang tot de eerste tentoonstellingsruimtes verwacht, bevindt zich ineens een lange wand met gesloten deuren..

Het monomane van Marcel van Eeden

Roos van Put

In theorie zou Marcel van Eeden terug kunnen gaan tot de grottekeningen van Lascaux (Dordogne, 15.000-10.000 v.C.), maar zover wil en kan hij niet gaan. Hij heeft er in dit leven de tijd niet voor.