Wat te doen met een landschap

Jorne Vriens

Het is verleidelijk om te stellen dat de praktijk van de beroemde kunstenaar Richard Long (1945) bestaat uit wandelen. Hoewel het waar is dat het grootste deel van zijn oeuvre gemaakt is naar aanleiding van een wandeling, wandelen we allemaal weleens, dus dat kan de kwaliteit van het werk niet verklaren.

Mark Wallinger is niet onschuldig

Mandy Prins

Mark Wallinger (1958) kijkt zes keer recht de camera in, één keer heeft hij zijn vingers naar zijn ogen gebracht om die tot spleetogen te trekken. Op deze pasfoto’s, afgedrukt op posterformaat, zien we de kunstenaar, gekleed in een onopvallend geruit overhemd.

Rineke Dijkstra

De Pont toont twee nieuwe aanwinsten: videowerken van Rineke Dijkstra (1959) en David Claerbout (1969). Dijkstra observeerde voor The Weeping Woman, Tate Liverpool (2009) een schoolklas die het gelijknamige schilderij van Picasso bekijkt.

De gloed van verval

George Vermij

De boeken van de Duitse schrijver W.G. Sebald zijn half-fictieve tochten door tijd en ruimte vol met verslagen over verdwenen levens en het onzekere lot van bannelingen.

1+1 = iets nieuws

Marieke Voeten

Op de witte muren van de projectruimte van museum De Pont in Tilburg hangen de foto’s van Paul Bogaers (1961) verspreid als een muzikale compositie. Soms netjes naast elkaar, dan weer zo hoog dat je het afgebeelde nauwelijks kunt zien.

Rohrschach en andere contrasten

Angelique Spaninks

Vrijwel de gehele lange rij voormalige wolhokken en nog wat vloeroppervlak en wanden in de grote zaal van het Tilburgse De Pont kreeg hij tot zijn beschikking. Ruimtes waar de Belgische kunstenaar Michel François (Sint-Truiden, 1956).

Broeierige hotelkamers

Martijn Verhoeven

De fotograaf Dirk Braeckman is geen feestneus. Zijn werk -alles in zwart/wit- toont donkere interieurs of fragmenten van interieurs: huurkamers, hotelkamers, gangen, portalen, badkamers, deuropeningen, tapijten en.

Zwaan-kleef-aan

Martijn Verhoeven

In Le Fils , de laatste speelfilm van de gebroeders Dardenne ( La Promesse , Rosetta ), voeren twee spelers de hoofdrol. De eerste is acteur Olivier Gourmet die met zijn ronde kop, dikke brilleglazen en grote onhandige lijf een timmerman.