Van laboratorium naar industrie: maar hoe nu verder?

Anne van Oppen

Het door BAK, basis voor actuele kunst, georganiseerde symposium The Real Estate of Education markeerde het laatste weekend van de onderzoekstentoonstelling Learning Laboratories: Architecture, Instructional Technology, and the Social Production of Pedagogical Space Around 1970. De tentoonstelling, ontwikkeld door kunsttheoreticus, schrijver en curator Tom Holert, neemt een aantal casestudies van progressieve pedagogische experimenten uit de […].

Wet van de natuur

Merle Smeets

De aarde, van wie is die eigenlijk? Mogen wij ons de grondstoffen die zich in de aarde bevinden zomaar toe-eigenen? En welke rechten heeft de natuur zelf? Antwoorden op deze vragen zijn van grote invloed op onze

Springdance: een terugblik op de toekomst

Bettina Masuch

De laatste editie van dansfestival Springdance in Utrecht richt zich op de interactie tussen hedendaagse dans en beeldende kunst. Dat onderwerp is natuurlijk niet nieuw, maar speelde dit jaar een grote rol in musea, galeries, theaters en vooral het werk van kunstenaars zelf.

Leg dit maar eens uit in het buitenland

Machteld Leij

Tegenover de kunstenaar staat een man. Hij vraagt: “Waarom doe je dit? Hoe leg ik dit uit in het buitenland?” Christoph Schlingensief (1960-2010), Duits theatermaker, filmer en kunstenaar bijt het ’m nog net niet toe: “Waarom vertel je ze niet de waarheid?”.