Een keuze (6)

Angelique Spaninks
Silvia B. bij Ron Mandos

Een persoonlijke keuze uit het aanbod van Art Amsterdam 2008 door auteur Angelique Spaninks. Ze zegt er zelf over: ‘een moeizame top 3 bij gebrek aan verrassingen en een overdaad aan veilige keuzes op de Art Amsterdam 2008’.

1.
Ron Mandos. Met een gitzwarte olievlek op wit zand voor een ‘negatieve’ zeefdruk van het Duits/Engelse Artists Anonymous waarop nog vaag de bestrijders van een Portugese bosbrand te zien zijn. Tegelijk een aanklacht tegen milieu-ellende en een intrigerend spel met fotografie en -in dit geval- grafiek. Ook sterk: de skull (Yorrick) van dezelfde makers. Daarnaast klein en alleen op de eerste plaats van het verder lege ereschavot: de kleine macho in smetteloos wit pak met zonnebril en gouden ketting. Alsof de maffia al op de peuterschool is ingebakken. Maar niet zonder gevolgen: de kleine is één arm kwijt en zijn hoofd gaat schuil onder verband. Maar niets belet hem übercool zijn lollystokje tussen de lippen te houden. Kojak im Kindergarten.

2.
Naast alle kloonerige Chinezen bij verschillende galeries vertelt de stand van Willem Baars met diverse Indiase kunstenaars een ander verhaal. Is het in India zelf zoeken naar de spreekwoordelijke speld, Baars heeft met ogenschijnlijk gemak vier goede Indiërs opgevist. De beste: Jitish Kallat van wie helaas maar één schilderij te zien is, een fors jongensportret steunend op twee bronzen gargouilles gemodelleerd naar de spuwende draken op het Victoriaanse station van Mumbai, en met haar dat is opgebouwd uit urbane elementen. Trouwens ook in 3d en grafiek maakt Kallat fantastisch werk.

3.
Ex aequo: Rik van Iersel en Navid Nuur. De eerste presenteert bij Willy Schoots een nieuwe stap in zijn oeuvre met overvolle gelaagde doeken en werken op papier vol referenties aan gravures en comics die op het eerste gezicht gedrukt lijken maar bij nader inzien toch volledig geschilderd zijn. De tweede laat zowel bij Stroom als bij galerie Martin van Zomeren werk zien. Blijft de overdaad bij Stroom voor mij hangen in ongerijmdheid, maar bij Martin van Zomeren is de miniscule ingreep onder de plint geweldig in eenvoud en doeltreffendheid. In der beschränkung…

PS.
Misschien dat mijn paar Duitse zinsneden het gevolg zijn van de vele oosterbuurse galeries die zich een plekje veroverd hebben. Goed natuurlijk, een beetje internationaliseren, maar ze weten het aanbod niet echt te verfrissen.

Ron Mandos
Rodenrijselaan 24, Rotterdam
Prinsengracht 282, Amsterdam
www.ronmandos.nl

Willem Baars Art Consultancy
Henri Polaklaan 12a, Amsterdam
www.baarsart.com

Galerie Willy Schoots
Willemstraat 27, Eindhoven
www.schoots.com

Stroom Den Haag
Hogewal 1-9, Den Haag
www.stroom.nl

Martin van Zomeren
Prinsengracht 276-hs, Amsterdam
www.gmvz.com

Rik van Iersel bij Willy Schoots
Navid Nuur bij Martin van Zomeren