Een keuze (8)

Lynne van Rhijn
Aukje Dekker en Pacôme Beru, ZONDER TITEL, 2008, Video DV PAL

Video, multimedia en installatiekunst. Op Art Amsterdam moest je er met een lampje naar zoeken, maar op de Kunstvlaai is er geen ontkomen aan. Bang om door de bomen het bos niet meer te kunnen zien? Redacteur Lynne van Rhijn baande zich een weg door het aanbod en kwam tot de volgende persoonlijke keuze.

1 Aukje Dekker en Pacôme Beru
Dekker en Beru maakten een prachtige video waarin ze samen door een gipswand heen breken en terecht komen in een kamer gevuld met lachgas. Wat een heldere en onsentimentele metafoor voor ons levenslange streven naar geluk. In de film vallen de twee kunstenaars al gauw flauw – sneller dan ze hadden verwacht, aldus Dekker, maar dat maakt de film nu juist ook weer zo mooi compact.

2 Het Kattenbak Collectief
Deze groep kunstenaars biedt op de Vlaai video’s aan via de bluetooth functie op je mobiele telefoon. In eerste instantie ontwikkeld door MobileVideoNet is de technologie door Kattenbak voor deze gelegenheid aangepast en geperfectioneerd en natuurlijk gevuld met video’s. Video’s op een intiem privéschermpje, die je terug kunt zien wanneer je maar wilt. Dit nieuwe podium voor filmpjes is zo’n zeldzaam goed idee dat je het haast over het hoofd ziet van vanzelfsprekendheid.

3 Folkert Joore – DeFKa
Hoewel Joore zich op de Vlaai naar mijn idee niet van z’n beste kant laat zien heeft hij eerder (zoals in P/////AKT en de Medium Gallery) zo’n indruk gemaakt dat ik hem toch hier vermeld. Zijn installaties van hout, tape en lichtelementen versmelten met de ruimte, waardoor je je afvraagt waar de kunst ophoudt en het gebouw begint. Had hij dat op de beurs ook zo subtiel gedaan dan was hij hopeloos ondergesneeuwd.

Kunstvlaai – Art Pie International
10 t/m 18 mei 2008
Westergasfabriek
www.kunstvlaai.nl

Aukje Dekker
www.aukjedekker.nl

Het Kattenbak Collectief
Celebesstraat 1, Amsterdam
www.kattenbak.org

DeFKa
Departement voor Filosofie en Kunst
Vaart NZ 2, Assen
www.defka.nl