Een keuze (2)

Maaike van de Wiel

Redacteur/acquisiteur Maaike van de Wiel selecteerde haar favoriete galeriepresentaties van Art Amsterdam 2008. De solopresentaties springen er uit, maar ook enkele groepspresentaties kunnen haar boeien.

Al jaren kom ik op de KunstRAI of Art Amsterdam zoals het nu heet. Soms word je er wat vrolijker van dan andere jaren, omdat je toch altijd op zoek bent naar bijzondere presentaties en naar verrassend werk, en niet naar de zoveelste ‘winkel’-presentatie of uitdragerij. En gelukkig wordt dat steeds meer gestimuleerd, lijkt het. Dit jaar zijn er maar liefst achttien solopresentaties. Mijn favorieten kom je daar dan ook vooral tegen.

Bovenaan staat voor mij de uitgesproken presentatie van Lumen Travo met de Item store van Yvonne Dröge Wendel over de relatie tussen mensen en objecten, waar ‘alle voorwerpen klaar staan om opgeladen te worden met de gedachen van de kijker’. Maar ook Ron Mandos toont zich altijd een galeriehouder met lef. Net als Upstream gallery, die zijn nek uitsteekt met een solo van Ronald Ophuis.

Toch zijn er ook groepspresentaties die overtuigen: Hein Elferink springt er uit met een evenwichtige en afgewogen tentoonstelling waar de individuele werken echt goed tot hun recht komen. Ten slotte mag Mirta Demare niet onvermeld blijven: haar presentatie van drie kunstenaars, Léon Ferrari, Maria Ikonomopoulou en Hernán Marina, is prachtig en samenhangend, poëtisch en verhalend.

Lumen Travo
Lijnbaansgracht 314, Amsterdam
www.lumentravo.nl

Ron Mandos
Rodenrijselaan 24, Rotterdam
Prinsengracht 282, Amsterdam
www.ronmandos.nl

Upstream Gallery
Van Ostadestraat 294, Amsterdam
www.upstreamgallery.nl

Galerie Hein Elferink
Kastanjelaan 5, Staphorst
www.heinelferink.nl

Mirta Demare
Bergsingel 176-b, Rotterdam
www.mirtademare-art.nl