Redactioneel #117

Miriam van Ommeren

Ruim tien jaar geleden werd de website waaromcultuur.nl opgetuigd, waarop uitspraken van bekende Nederlanders van verschillende pluimage over kunst en cultuur werden verzameld. Het nut van kunst werd uit verschillende monden opgetekend, gestaafd met voor de hand liggende uitdrukkingen als ‘emotie’, ‘schoonheid’, ‘rijkdom die niet in geld uit te drukken is’ en ‘geraakt worden zonder te weten hoe’. Albert Verlinde in de ene hoek en Klaas-Jan Huntelaar in de andere; zo verschillend waren die monden. Helaas is de website alweer jaren uit de lucht, dus ik moest elders inspiratie opdoen voor dit redactioneel.

Heel ver hoeft een mens natuurlijk niet te zoeken om een solide mening te kunnen vormen over het nut van kunst en cultuur. Als we íets hebben geleerd van de huidige crisis (en oh, wat hebben we er veel van geleerd, en tegelijkertijd ook weer bar weinig) is het wel dat het nut van kunst binnen het huidige (politieke) klimaat ongeveer evenveel importantie lijkt te hebben als een deugdelijke financiële administratie van een niet nader te noemen ministerie.

Kunst is — zeker in tijden van crises — in Nederland geen vitaal onderdeel van de volksgezondheid, dat moge duidelijk zijn, althans niet voor degene die de ‘corona routekaart’ ontwerpt. Maar gelukkig krabbelt de sector, amper een maand na de opmerking dat je ook gewoon een dvd’tje op kan zetten als je het theater mist, weer op na een maandenlange lockdown. De kunst mag zijn nut weer gaan tonen, tot in alle hoeken van het land.

Een nummer wijden aan het thema ‘nut’; ga er maar aan staan. Maar genoeg gesomberd, want onze open call leverde weer veel mooie voorstellen op. Een waaier aan beschouwingen van het thema geeft de kunstminnende burger moed. En onze schrijvers gaan in hun duiding verder dan het trio ‘emotie–schoonheid–rijkdom’. Want nut vertaalt zich ook naar een dans, in commoning, in een hek om een stuk bos. Nut is een dagboek, een schroef, een barbecuetafel en een Afrikaans masker. Nut is een glanzend nieuw nummer van Tubelight dat nu in handen van jou, de lezer, ligt; klaar om je te raken.

Miriam van Ommeren,
namens de redactie