Een keuze (5)

Dafne Jansen
Laure Tixier, PLAID HOUSES

Een persoonlijke keuze uit het aanbod van Art Amsterdam 2008 door auteur Dafne Jansen. Met kunst-voor-meisjes van Laure Tixier, Akihiro Higuchi en Nazif Topçuoglu.

Als ik aan Art Amsterdam denk, denk ik aan hokjes. Dit heeft niet alleen betrekking op de inrichting in verschillende stands, maar ook op de manier waarop galeries zichzelf presenteren. Zo zijn er galeries die inzetten op kunst-voor-boven-de-bank, maar ook kunst-is-per-definitie-politiek en dit-is-geen-porno-dit-is-kunst scoren hoog. Ik kan in alle categorieën wel een top drie aanwijzen, maar heb dit keer gekozen voor de creatie van een nieuw denkbeeldig hokje: kunst-voor-meisjes. Kunst-voor-meisjes is mooi, aaibaar en hip. Het is niet per definitie beter of slechter dan kunst uit de andere categorieën, maar de accenten liggen wel anders.

Op nummer drie in de beste kunst-voor-meisjes staan de Plaid Houses van Laure Tixier bij Galerie Polaris. Deze zorgvuldig gemaakte vilten huisjes, tentjes en torentjes (aaibaar!) doen sprookjesachtig aan en toveren een glimlach op je gezicht. Niet pretentieus, wel leuk. Op nummer twee staan de objecten van Akihiro Higuchi bij 14-1 Galerie. Vooral zijn Dinosaur Handbags (hip!) zijn een lust voor het oog. Heel fashionable, je zou er zo mee naar de Jimmy Woo kunnen gaan. Gelukkig zijn ze niet echt (hoe zou het ook kunnen), anders zouden ze niet veel verschillen van een handtas van krokodillenleer of een stola van zilvervosjes. En zo, mijmerend bij de handtassen, lijkt het werk van Higuchi toch nog ineens een hele politieke lading te krijgen. Voordat ik toch terecht kom in het hokje kunst-is-per-definitie-politiek snel over naar nummer 1. Dat moeten toch echt de foto’s van Nazif Topçuoglu zijn bij Flatland Galerie. Dit is niet alleen kunst-voor-meisjes, dit is ook kunst óver meisjes. Schilderachtige foto’s (mooi!), die niet alleen kunsthistorisch zeer verantwoord verwijzen naar illustere voorgangers, maar die ook bol staan van ingehouden spanning en sluimerende erotiek. En daarmee valt de nummer 1 meteen in een geheel andere en overkoepelende categorie, de belangrijkste van allemaal: gewoon-goede-kunst.

Galerie Polaris
15 rue des Arquebusiers, Parijs
www.galeriepolaris.com

Galerie 14-1
Galerienhaus Stuttgart
Breitscheidstrasse 48, Stuttgart
www.14-1-galerie.de

Flatland Galerie
A. Dolehof
Lange Nieuwstraat 7, Utrecht
www.flatlandgallery.com

Akihiro Higuchi, DINOSAUR HANDBAG
Nazif Topçuoglu, INTERVIEW-MULAKAT