Dandy

Barbara Lodde

De dandy schijnt in te zijn in de kunst. Eerst was hij hip in de modewereld en nu is hij hip in de kunst. Althans volgens Guus Beumer, de nieuwe directeur van Marres, die een jaar lang de dandy centraal stelt in zijn tentoonstellingen. Dit lijkt mij een typisch gevalletje gesublimeerd wishful thinking, want hebt u deze directeur wel eens gezien? Niks van de prachtig lijzig dunne figuur die een beetje in de kussens hangt te kwelen, zoals een dandy hoort te doen. Nee, een flink gevulde vijftiger met bolle wangen rent blij op je af en smoort elk bezoek in een omhelzing al roepend: “Wat leuheuk dat je de reis naar Maastrihicht hebt gemaakt!” Ik deed van schrik een stap naar achteren en zei: “Excusez, maar hot, hip en buikje horen niet bij elkaar.” Want laten we eerlijk zijn: een vijftiger die actuele kunst in kunstenaarsinitiatief Marres toont? Was ist los? Dit is toch niet de voorbode van een bejaardenhausse in de hedendaagse kunst? Ik heb namelijk ook al horen fluisteren dat er een uitgerangeerde veertiger in de race is voor Tent. En de leeftijd van de hoofdredacteur van Metropolis M wil je niet weten. Belachelijk, dit moet echt geen trend worden! Jonge kunst moet getoond door jonge mensen! In het bijzonder door ondergetekende!

En hoe zit het met de Dandy? My guess is dat meneer Beumer gewoon graag wil afvallen en daarom zichzelf een jaar lang het voorbeeld van de dunne dandy voorhoudt. En dat zouden meer mensen moeten doen. Zo zijn Maria Hlavajova en Leontine Coelewij ook buitenproportioneel flink opgezwollen de laatste maanden. Ze zijn zo bol, dat moet echt snel afgelopen zijn. En ik weet zeker dat Jan van Eyck-directeur Koen Brams de tentoonstelling in Marres nog niet heeft bezocht, terwijl hij zowat om de hoek zit, want hij heeft me toch een buikje! U kent dat wel, zo’n uitstulping die doet vermoeden dat mannen zwanger kunnen worden, ook al is dat wetenschappelijk nog niet bewezen. Hij mag dankbaar zijn dat Beumer zo begaan is met zijn figuur en voor hem een dandytentoonstelling heeft gemaakt, het bezoek zal hem goed doen. En als hij dan meteen Joep van Lieshout, Marc Bijl, Rob Birza, Jos van der Pol en Ole Bouman meeneemt, kunnen ze samen gezellig de buikjesbrigade oprichten. Ik heb een beetje staan turven op een opening en ik zeg het je: het kan al bijna een belangengroep worden (“Schat, ik ga vanavond naar een bijeenkomst van de DD, de Dikke Dandy’s.”).

Nee, dan hebben de dames van de Straatgalerij in het Boijmans het veel beter voor met hun lijn: die zitten samen op een kartonnetje te bijten. En Birthe Leemeijer heeft geregeld dat ze zich elke dag in het zweet kan dansen in De Vleeshal in Middelburg. Dat is pas efficiënt, je eigen work-out in de tentoonstelling inpassen! Maaike Gouwenberg van Expodium heeft ook het licht gezien: weg met de fastfoodmaaltijden, ze organiseert alleen nog maar So Fresh! events. Het is me wel weer duidelijk: het zijn de dames in de Nederlandse kunstwereld die het goede voorbeeld geven. Ze zijn sportief en gezond bezig. Het lijkt me het beste als bovenstaande mannen hun voorbeeld volgen en hun feminiene kant zouden accepteren. Ze worden er in ieder geval gezonder en slanker van. Dan hoeft Rein Wolfs ook geen tentoonstellingen als Dark meer te organiseren en kan hij het licht gewoon aan laten in de slaapkamer.