‘Can we leave things as they are?’

‘Can we leave things as they are?’ (2010, -) is een voortdurende performance van Rory Pilgrim. Ook in Den Haag nodigt Pilgrim een aantal bejaarden uit om te discussiëren, zoals hij eerder deed in De Ateliers in Amsterdam. De uitkomst van de discussie vertaalt Pilgrim in een muzikale compositie die hij laat spelen als klokkenspel in de Haagse binnenstad.
Uitgangspunt voor de discussie is de historische speech op 19 mei 1989 van ex-premier Zhao Ziyang, waarin hij de protesterende studenten op het Tiananmenplein opriep hun hongerstaking te eindigen met de raadselachtige zin: ‘You are not like us, we are already old, it doesn’t matter to us anymore.’ Waarna Zhao op nonactief werd gesteld en huisarrest kreeg.
Louwrien Wijers voerde in 1990 gesprekken over de toekomst van kunst met iconen uit de (kunst)geschiedenis zoals John Cage, de Dalai Lama, Lawrence Weiner en Marina Abramovic. TAG presenteert de opnieuw uitgebrachte documentatie van deze gesprekken naast teksten van Wijers.

Op 5 november is iedereen uitgenodigd om in TAG te praten, koken en eten met Rory Pilgrim, Louwrien Wijers en Egon Hanfstingl, de kok. (ST)