Vecinos Distantes / Distant Neighbours

De Verenigde Staten en Mexico zijn in politiek en economisch opzicht elkaars tegenpolen. De grens tussen beide landen is ruim 3000 kilometer lang en wordt ieder jaar ongeveer 500.00 keer illegaal gepasseerd. Omdat er rondom de grenssteden intensief wordt gecontroleerd, heeft het illegale grensverkeer zich verplaatst naar de moeilijk begaanbare berg- en woestijngebieden. Jaarlijks laten honderden illegale migranten het leven tijdens hun oversteek door het onherbergzame niemandsland dat deze twee landen scheidt.

De Londense kunstenares Lucy Wood bracht vijf maanden door in het grensgebied in de buurt van Nogales, Mexico, en onderzocht de reizen van deze migranten. Hiervoor werkte ze samen met twee hulporganisaties, Humane Borders en No More Deaths. De tentoonstelling Vecinos Distantes / Distant Neighbours in de Amsterdamse Upstream Gallery, toont foto’s, films en installaties die Wood op basis van deze onderzoeksperiode heeft gemaakt.

Centraal staat een installatie van prikkeldraad, dat door Lucy Wood is verguld met 24 karaats goud. Hierdoor verwijst het werk niet alleen naar de strenge grensbewaking, maar ook naar de wederzijdse financiële afhankelijkheid tussen beide landen. Een deel van de Amerikaanse economie draait namelijk op de goedkope, illegale arbeidskrachten. De gouden grensomheining wordt omgeven door voorwerpen die de migranten (noodgedwongen) hebben achtergelaten in het bergachtige gebied. Sommige zaken, zoals identiteitsbewijzen en kleren staan voor het ‘oude’ leven van de migranten, terwijl waterflessen, rugzakken, schoenen, speelkaarten en medicijnen staan voor de reis en de overgang naar een nieuw bestaan. Enkele objecten zijn door Wood in brons gegoten, zodat deze vergeten of weggegooide voorwerpen een nieuwe waarde krijgen en tot souvenirs, of kleine gedenktekens worden.

VECINOS DISTANTES / DISTANT NEIGHBOURS
Lucy Wood
22 november 2008 t/m 17 januari 2009

Upstream Gallery
Van Ostadestraat 294, Amsterdam