Altijd tekortschieten

Lise Lotte ten Voorde

Robin Waart heeft behoefte aan het ordenen van de dingen om hem heen. Zijn werk bestaat dan ook vaak uit lijstjes, opsommingen of verzamelingen. Hij maakte video stills waarin de filmpersonages zijn bevroren op het moment waarop ze zeggen ‘What do you think?’ of ‘What are you thinking?’ en een oude encyclopedie die hij aanvulde met 200 portretten van hedendaagse kunstenaars. Megalomane en een beetje treurig stemmende taken waarbij hij en zijn onderwerp immer tekort lijken te schieten.

Voor het boek Part One (grafische omslag met witte achtergrond, niet afgesneden maar aan de rand nog zacht papier om langs je wang te halen) scheurde Waart uit 101 boeken de pagina met ‘Part One’ erop. Het is merkwaardig hoe een zo eenvoudige aanduiding tot leven kan komen. De gradaties van vergeling van het papier (in het boek overigens niet te zien, maar wel op zijn website), het gebruikte font en de spatiëring krijgen plotseling zelfstandig betekenis.

Er is maar een klein beetje fantasie nodig om achter elk begin een verhaal te vermoeden. De tekst op pagina 17 moet wel science fiction aankondigen en het kadertje op pagina 9 luidt waarschijnlijk een zomerromance in. Waart neemt je mee naar het metaniveau van het boek. Weg van wat er uit de zinnen spreekt wijst hij je op je vooroordelen over smaak, en op het script dat bij ‘het goede boek’ hoort. Met zijn ordening heeft hij de rest overbodig gemaakt.

PART ONE
Robin Waart
2010
Oplage: 101
http://robinwaart.nl

Deze zomer verschijnt een nieuwe druk van Part One, in een oplage van 202.