Kunst in de slaapkamer

Lieke Wouters

Schilderijen in de slaapkamer, foto’s in de badkamer en design in de keuken. ‘Bart kunst in huis’ is een galerie die letterlijk ‘kunst in huis’ toont. Het ruime, voormalig winkelpand ziet er door de grote etalages van de buitenkant nog wel uit als een winkel, binnen bevinden zich echter naast andere expositieruimten: een slaapkamer, een badkamer en een keuken. Bart kunst in huis opende zijn deuren ruim tweeëneenhalf jaar geleden en noemt zich een platform voor jonge en veelbelovende – vaak net afgestudeerde – kunstenaars en ontwerpers. De galerie richt zich vooral op schilderkunst en fotografie, hoewel er ook een groot aanbod aan design is (zogenaamde interieurproducten), zoals het werk van Esther Derkx. Tweedehands serviesgoed, tegels en toiletpotten wordt door haar van een humoristisch of romantisch motiefje voorzien.

Op het moment zijn, naast de keramiek van Esther Derkx, onder andere schilderijen van Bard Sloven en foto’s van Mamabart en Shirley Welten te zien. In het werk van Bard Sloven staat telkens een lichtbron centraal. Op Kleine Koppel (2004) is dit een tl-buis en op Viaduct (2004) wordt een verlaten viaduct verlicht. De schilderijen van Sloven krijgen door het sterke licht-donkereffect een bijna magisch-realistische sfeer. De foto’s van Mamabart zijn afwisselend bizar en poëtisch. A Bird (2003) laat een man zien, zittend op een boomstam in een bos met een vogel op zijn hand. Belangrijk detail: de bomen vullen horizontaal het beeld, terwijl de man gewoon verticaal op de boomstam zit. Zulke vervreemdingen zijn gewoon in het werk van Mamabart. Zo ook in Jack (2003), waar een zwemmer door een draad in zijn mond uit het water wordt gevist. Shirley Welten is vorig jaar afgestudeerd aan de academie in Den Bosch. Zij exposeert vier foto’s in Bart kunst in huis. Voor haar is verstilling heel belangrijk: ‘Met mijn werk probeer ik (…) een stilte te creëren waarbij je volledig kunt opgaan in je eigen gedachtewereld’. Die stilte komt in twee foto’s duidelijk naar voren: in Vogelgroep en in Planten in kerk (beiden 2004). De titels zeggen waar het op staat, maar de composities zijn juist heel poëtisch. De eerste foto laat een groep vogels zien met op de voorgrond een gele kanarie. Je kunt je een hoop gekwetter en gefluit voor- Bart kunst in huis doorlopende expositie van verschillende kunstenaars Ziekerstraat 87, Nijmegen www.bartkunstinhuis.nl stellen, maar doordat de foto out of focus is, krijgt deze juist een verstild karakter. Planten in kerk is opnieuw een werk waar de stilte hoogtij viert. Het laat een donkere, verlaten kerk zien met twee planten die amper te zien zijn in de schaduw.

Bart kunst in huis heeft nog steeds het karakter van een winkel, dankzij in de ruime etalages tentoongesteld designwerk, maar ook door de felgroene prijsstickers die quasi-nonchalant op de titelkaartjes van de kunstwerken zijn geplakt. De galerie oogt daardoor heel toegankelijk. Daarbij lijkt het huiselijke interieur van Bart kunst in huis een vette knipoog te zijn naar het soms benauwende karakter van de white cube. En dat is wel eens een verademing.

BART KUNST IN HUIS, doorlopende expositie van verschillende kunstenaars

Ziekerstraat 87, Nijmegen