Jamsessie in een boek

Lise Lotte ten Voorde
Pagina van Renata Šifrar uit THE BOOK IS THE SPACE

The book is the space is een expositieruimte op papier. Net als een fysieke ruimte geeft het boek de kunstenaar een kader dat hij of zij naar eigen inzicht kan invullen of becommentariëren. Initiatiefnemer is de vorig jaar aan de Gerrit Rietveld Academie afgestudeerde François Dey. Hij organiseerde ook enkele ontmoetingen tussen de tien deelnemende jonge kunstenaars, te vergelijken met een jamsessie waarbij iedereen zijn eigen ‘instrument’ inbrengt. Zij moesten een relatie aangaan met elkaar en met het medium. Ook de energie van die ontmoetingen probeerde Dey te materialiseren in het boekje. Bij die poging is het blijven steken. Afzonderlijk zijn de bijdragen overwegend interessant, maar de samenwerking is ver te zoeken.

Enkele pareltjes: Renata Šifrar fotografeerde een aantal van de deelnemende kunstenaars. De wat schuchtere houding van het meisje met de rode trui reflecteert in het rode koektrommeltje hoog op de boekenplank. Het trommeltje zou er best eens vanaf kunnen vallen.

Charlotte ten Raa improviseerde met papier als materiaal, als fysieke aanwezigheid. Structuurverf, een collage met stukken foto’s van schrootjes, behang, een A4 waar bladmotieven van een boom uit zijn geknipt; het papier wordt bijna driedimensionaal.

Het werk van David Gibbs dat poëtisch de wording van een boek toont springt in het oog: kale katernen met een draadje erdoor. Sommigen met een nietje. Ze hebben een titel (Issue 1 till 2 and a half) die nog alle kanten op kan. Het werk is nog niet af. En wat dacht je van de centerfold, ook van zijn hand: alleen de buitenste randen van een boek gefotografeerd. Het middelste gedeelte, dat het grootste stuk van de pagina’s beslaat, is maagdelijk wit maar mateloos boeiend. Een boek in een boek reflecteert op het medium zelf. Daarmee is dit misschien wel het meest geslaagde individuele werk uit het boek.

De dialogen die door het hele boek terugkomen benaderen waarschijnlijk het dichtst wat er tijdens de ontmoetingen gebeurde: absurdistische toestanden, verwarring en gelatenheid. Een interessant experiment met een wat teleurstellende uitkomst, dat niettemin de moeite van het bezitten waard is vanwege de individuele antwoorden op de beperkingen van het medium boek.

THE BOOK IS THE SPACE (2011)
Victor Brangoleau, Jan Pieter Kastelein, Bjoern Nussbaecher Renata Sifrar, Vreeburg Terry, Eiko Ishizawa, David Gibbs, Silvia Ulloa Marquez, Charlotte Ten Raa, Yael Wicki, Chris Bowman en François Dey (editor)
ISBN 9789090261324
Oplage: 100

Pagina van Charlotte ten Raa uit THE BOOK IS THE SPACE
Pagina van David Gibbs uit THE BOOK IS THE SPACE
Pagina van David Gibbs uit THE BOOK IS THE SPACE (2011)