Indian Summer 2015 – Valerie Krause

Menno Dudok van Heel, Thomas Stokmans
Artist talk Valerie Krause

De lezingenserie bij de Ateliers is niet nieuw. Al meer dan een decennium organiseert het instituut lezingen van kunstenaars die door de deelnemers van het instituut of hun begeleiders worden aangedragen. Directeur Dominic van den Boogerd maakt de selectie. De keuze is afhankelijk van de koers die de deelnemers varen en dus ook in de eerste plaats op hen gericht. Toch wil van den Boogerd de lezingen niet uitsluitend voor direct betrokkenen bij de Ateliers houden, een groter publiek van vakgenoten, curatoren en andere geïnteresseerden is daarom welkom om de lezingen bij te wonen.

De invulling gaat als volgt: de uitgenodigde kunstenaar komt ’s ochtends en legt atelierbezoeken af bij de deelnemers. Aan het eind van de middag heeft hij of zij veel kunstenaars gesproken en een grof idee van hun werk. De lezing is er voor de deelnemers die op dat moment nog weinig van het werk van de uitgenodigde kunstenaar weten. In een uur wordt de kunstenaarspraktijk uiteengezet en is er ruimte voor vragen.

Valerie Krause

De uit Düsseldorf afkomstige Krause maakt een bescheiden indruk. Ze heeft een volle dag gehad op de Ateliers en veel gehoord en gezien. In een presentatie van haar werk krijgen we een indruk van de ontwikkeling in ruimte, materiaal en presentatie. Tijdens haar academietijd in Duitsland woonde ze een jaar in Parijs en studeerde daar aan de Ecole des Beaux Arts. Hier maakte haar werk een transformatie door die in vorm en kleur terug is te zien. Krause verwonderde zich over de vele interesses van haar medekunstenaars en zoog deze veelzijdigheid op. Hier startte ze ook met fotografie. Een onderdeel van haar werk dat los staat van haar sculpturen maar waar zij in een later stadium wel relaties tussen legt. De foto’s en de sculpturen worden soms in een tentoonstelling samengebracht waardoor de waarde als ensemble duidelijk wordt. De presentatie laat verschillende klinisch ogende tentoonstellingsruimtes zien waar haar werk dat vaak van gips of beton is gemaakt opvallend mooi en solitair uitkomt. Op de vraag of ze bewust zoekt naar een organische of een geometrische vorm antwoord zij dat het pas in het proces van maken duidelijk wordt. Ook de werken zelf kunnen zich gedurende het proces vormen: een sculptuur dat uit een metalen buis en een zwartgeschilderde houten lat bestaat werd gedestilleerd uit een groter sculptuur. Het lijkt alsof de eenvoudige vormen uit de betonnen of witgeschilderde vloer verrijzen en als vanzelf de ruimte innemen.

Van 28 november 2015 tot 16 januari 2016 is er een tentoonstelling van Valerie Krause te zien in Galerie Greta Meert, Brussel.

In deze rubriek berichten Thomas Stokmans en Menno Dudok van Heel over de zesdelige lezingenserie in De Ateliers. Volgende week, dinsdag 20 oktober, Ursula Mayer om 17:00 uur. Reserveren kan via office@deateliers.nl