Eigenlijk vind ik stofjes vies

Marianne van Dijk
Lara Almarcegui, RUINES IN NEDERLAND XIX-XXI (2008)

Een camera werkt soms als een roze bril. Wat lelijk en oninteressant lijkt, wordt door de lens van de fotograaf elegant, fascinerend of grappig. Dat geldt zeker voor Lara Almarcegui (1972), een van oorsprong Spaanse kunstenaar die genomineerd is voor de Dolf Henkes Prijs 2010. Ze maakt onder andere foto’s van plekken die geen bestemmingsplan hebben – braakliggende terreinen en ruïnes bijvoorbeeld. Bij haar krijgt een half ingestorte boerderij iets verleidelijks, iets waardoor je zou willen dat je verder kon inzoomen. Haar werk doet daarmee denken aan dat van Dayanita Singh (1961), die ook de meeslependheid toont van onaantrekkelijke gebieden waar geen mens te zien is.

Singhs blauwe industrieterreinen in de fotoserie Blue Book (2008) zijn sprookjesachtiger dan die van Almarcegui, maar lijken te zijn ontstaan uit dezelfde fascinatie voor onopgesmukte gebieden.

Almarcegui toont echter nog iets anders: de liefde voor toeval. De gebieden waar ze zich begeeft zijn overgeleverd aan het lot; de foto’s laten zien hoe planten een vervallen huisje volledig verbergen, hoe een boerderij precies doormidden is gekliefd door een storm. Almarcegui lijkt geleerd te hebben van fotograaf Irene Cécile, de meesteres van het toeval. Cécile vraagt ons in de serie Als je goed kijkt zitten ze overal (2009) beter te kijken naar dingen die we heel gewoon of onaantrekkelijk vinden, om te tonen dat er bij toeval iets komisch in te zien is: ‘Eigenlijk vind ik stofjes vies. Maar deze mag blijven. Er zit een hondje in’.

Bij Almarcegui zie je de liefde voor toeval van Cécile en de ijle spanning van rauwe gebieden zoals bij Singh. Daarmee vraagt ze ons dichterbij te komen om het meeslepende in het toevallige te zien. De bril van Almarcegui is bij nader inzien misschien geen roze, maar een rood-groen 3d-exemplaar waarmee de wereld een stuk innemender lijkt.

Dayanita Singh, BLUE BOOK #16 (2008)
Irene Cécile, ALS JE GOED KIJKT ZITTEN ZE OVERAL (2009)