Cathrin Boer bij Mirta Demare

Lotte Haagsma

Galerie Mirta Demare bevindt zich in de kelder van een pand aan de Blekerstraat in Rotterdam waarin ook galerie RAM en architectenbureau Alsop gevestigd zijn. Sinds een jaar toont Mirta Demare hier, zelf afkomstig uit Latijns-Amerika, vooral werk van Latijns-Amerikaanse en Rotterdamse kunstenaars. Op dit moment is er een installatie te zien van de Rotterdamse Cathrin Boer.

Ingepakt in doorzichtig plastic, als om te worden beschermd tegen vocht en stof, heeft Cathrin Boer een enorm object in de kleine ruimte van galerie Mirta Demare opgesteld. Bij nader onderzoek blijkt het plastic een ouderwetse houten draaimolen te bedekken, een carrousel met gedraaide poten en bovenaan een lijst vol gekrulde versieringen. Alles is zwart, ook het gordijn dat de binnenkant van de carrousel aan het oog onttrekt.

De ingepakte draaimolen staat met zijn rug naar de ingang en als je er omheen loopt vind je aan de achterkant een opening waar plastic en gordijn opzij geschoven zijn. Hier kun je op kousenvoeten de draaimolen betreden. In het schemerdonker doemen twee grote zwarte paarden op die in een beweging van gestrekte gallop de ruimte aan één kant vullen. Een zacht strijklicht behoudt het achterste paard van de vergetelheid.

Het zijn mythische paarden die zo uit een Middeleeuwse ridderqueeste lijken te komen. Er heerst een verstilde spanning, als in een zwart-wit film die is stilgezet, maar waar bij herstart de paarden er onder luid hoefgetrappel vandoor zullen gaan. Vastgekluisterd aan een stang in de draaimolen zijn de paarden echter niet in beweging te krijgen.

De draaimolen is niet op een vlooienmarkt opgeduikeld. Alles is door Kathrin Boer zelf bedacht en uitgevoerd. Met grote aandacht voor details, zoals de snoeren met zwartgeblakerde lampjes binnenin de carroussel, de krullen aan de buitenkant en de zachtharige afwerking van de paarden. Het is allemaal nú gemaakt maar ademt de sfeer van toen, van vergane glorie, van stoffige kelders waar spullen liggen opgeslagen die herinneringen oproepen aan langgeleden, aan onze vroegste jeugd, aan een droomtijd.

THE CELLAR, Cathrin Boer, tm 24 nov

Mirta Demare, Blekerstraat 10, Rotterdam, open do tm zo 13-18