Amsterdam Art Weekend 2017: tips

Floor van Luijk

Van 23 tot en met 26 november is het weer Amsterdam Art Weekend. In dit weekend kent de hoofdstad een bomvol programma van meer dan honderd tentoonstellingen, performances, lezingen en openingen op ruim vijftig locaties. Vooral wie ook graag film kijkt krijgt het lastig: tijdens het weekend draait IDFA tevens zijn programma. Dat is nogal wat. Wie niet alert is wordt overdonderd, zweeft mee in de roes, en bevindt zich plotseling aan de andere kant van het weekend, zich afvragend of het niet allemaal een droom was.

Om dit jaarlijkse geraas niet als een sneltrein te laten passeren publiceert Tubelight de komende week dagelijks interviews, recensies, previews en verslagen. Zo lichten wij enkele hoofdzaken uit, en bieden respons en reflectie.

Gezien een constant gevoel dat je iets belangrijks mist haast kenmerkend is voor dit soort grote evenementen, is goed selecteren en plannen essentieel. Om daarbij te helpen, hierbij alvast een paar suggesties uit het rijke aanbod. 


Tip 1 : Framer Framed – House of Wisdom

In Framer Framed opent vrijdagavond de tentoonstelling/bibliotheek House of Wisdom, gecureerd door het Turkse Collective Çukurcuma. Uitgangspunt voor dit project is de vaak onderschatte politieke potentie van bibliotheken in tijden van onderdrukking en collectief verzet. Net als musea en archieven zijn bibliotheken geen instanties die passief informatie accumuleren, maar spelen zij een actieve rol bij de ontwikkeling van ideeën en de circulatie van informatie.

Het project ontleent zijn titel aan de gelijknamige bibliotheek die aan het begin van de achtste eeuw in Bagdad werd opgericht, maar verwijst ook naar recentere bibliotheken zoals de bibliotheek die werd opgericht in de context van de Taksim Gezi-Park protesten in Istanbul in 2013 en de ‘geheime bibliotheek’ die vorig jaar in Syrië werd opgericht.

Voor House of Wisdom vroeg het curatorencollectief een groot aantal kunstenaars en onderzoekers om bij te dragen aan deze bibliotheek, en zo licht te werpen op de toenemende censuur in het huidige Turkije. Het resultaat is een bibliotheek en tentoonstelling in één. Het project reflecteert dus niet alleen op de potentie van bibliotheken en boeken an sich, maar is vooral ook een werkende bibliotheek met een specifieke invalshoek. Het project is steeds in ontwikkeling, en was dit jaar eerder te zien in Istanbul en Berlijn.

Bezoekers worden uitgenodigd om te kijken, lezen en discussiëren. Behalve de tentoonstelling/bibliotheek wordt de komende weken ook een reeks lezingen, leesgroepen en andere publieke evenementen gehouden.

Wat: Bibliotheek / Tentoonstelling House of Wisdom
Waar: Framer Framed, IJpromenade 2
Wanneer: zaterdag 25 en zondag 26 november, 11:00-21:00

Tip 2 : De Appel Arts Centre – Hiwa K en Footnotes #2

In De Appel Arts Centre is momenteel de solotentoonstelling To Remember Sometimes You Need Different Archeological Tools te zien van kunstenaar Hiwa K. Voor deze tentoonstelling werd K uitgenodigd om in samenwerking met De Appel Arts Centre twee nieuwe werken te realiseren waarbij conflict en geweld centraal staan. Deze onderwerpen waren al eerder thema in het werk van K, door zijn werkwijze resulteert dit vaak op poëtische wijze waarbij vanuit individuele kennis en persoonlijke verhalen een groter geheel wordt aangeduid. K werkt vaak aan projecten die hij in samenwerking met locale gemeenschappen tot stand laat komen. Op de Biënnale van Venetië in 2015 toonde hij het prachtige tweeluik The Bell Project. Zijn werk was ook te zien op de Documenta 14, ondermeer op het centrale Friedrichsplatz, bovendien had hij deze zomer een grote tentoonstelling bij KW in Berlijn.

In tandem met de tentoonstelling van het werk van K toont De Appel Arts Centre bovendien de archieftentoonstelling Footnotes #2. Nell Donkers beheerder van de bibliotheek en het archief van De Appel Arts Centre, heeft met deze tentoonstelling het rijke archief van het instituut geactiveerd en documenten en video’s opgerakeld waarin sporen van geweld en conflict tussen kunstenaar, publiek of kunstwerk zichtbaar worden. Met Footnotes #2 activeert De Appel Arts Centre zijn archief en verbindt zo het werk van K aan zijn institutionele geschiedenis.

Tijdens Amsterdam Art Weekend organiseert De Appel Arts Centre tevens een aanvullend programma.

Wat: Tentoonstellingen Hiwa K, To Remember Sometimes You Need Different Archeological Tools en Footnotes #2
Waar: De Appel Arts Centre, Schipluidenlaan 12D4
Wanneer: Donderdag 23 – zondag 26 november, 12:00-18:00

Tip 3 : ISO – ISOLA 3000

Een nieuwkomer in het Amsterdamse circuit is de experimentele broedplaats ISO, die tijdens Amsterdam Art Weekend voor het eerst de deuren opent voor publiek met de tentoonstelling ISOLA 3000. ISO is een initiatief van oprichters Florence Parot en Dajo Bodisco, en komt voort uit het collectief Krux. In een voormalig industrieel pakhuis aan de Isolatorweg worden verschillende atelierruimtes gemaakt, waar naar verwachting zo’n 25 kunstenaars en ontwerpers gaan intrekken. Bovendien zal er plaats zijn voor een residentieprogramma, en worden er verschillende werkplaatsen ingericht voor technieken zoals zeefdrukken, metaal- en houtbewerking, fotografie en keramiek. Veelbelovende kunstenaars krijgen de mogelijkheid expertise, kennis, netwerk, gereedschap en kosten te delen. Naar verwachting draait ISO aan het eind van de winter op volle toeren.

In ISO is bovendien een grote tentoonstellingsruimte beschikbaar waar regelmatig tentoonstellingen zullen openen. De eerste, ISOLA 3000, opent morgen en is gecureerd door Florence Parot. In de tentoonstelling is werk te zien van de tien kunstenaars die momenteel al werkzaam zijn in ISO. In deze diverse tentoonstelling ligt de nadruk op interdisciplinariteit en multi-sensorische ervaring. Hoewel veel van het getoonde werk op zichzelf staat, heeft een aantal kunstenaars de mogelijkheid aangegrepen om samen aan projecten te werken. ISOLA 3000 is een goede mogelijkheid kennis te maken met een nieuw initiatief waar we in de toekomst wellicht meer van zullen horen.

Wat: groepstentoonstelling ISOLA 3000
Waar: ISO, Isolatorweg 17
Wanneer: donderdag 23 – zondag 26 november, 12:00-18:00

Kijk voor meer informatie over Amsterdam Art Weekend op: 
http://weekend.amsterdamart.com/

 

Hiwa K, DIAGONAL, 2009. Courtesy de kunstenaar, KOW, Berlin en Prometeogallery di Ida pisani, Milan/Lucca
ISO Amsterdam